Pjama är byxan som suger

Sängvätning förekommer i alla åldrar, även om det är vanligast bland yngre barn. Pyjamasbyxan Pjama håller kvar vätskan och gör att det går att sova borta utan att behöva skämmas eller bli retad för att ha kissat på sig.

Sängvätning är nästan lika vanligt som astma och allergi hos barn i 6–7-årsåldern. För det mesta försvinner det av sig självt med tiden, men för runt 3–4 procent tonåringar och 0,5–1 procent vuxna fortsätter sängvätning att vara ett problem.

Bland äldre barn kan det bli ett psykologiskt stigma som gör att man undviker att sova över hos kompisar eller åka på klass- eller träningsresor på grund av rädslan att andra ska få veta.

Torbjörn Gärdenfors, grundare av och produktutvecklare på Pjama, har upplevt det på nära håll som fotbollstränare.

– Jag har haft massor av barn som har anförtrott sin hemlighet till en ledare när de ska sova borta och tänkte att det här måste vi lösa!

Enkelt och effektivt

Genom VINNOVA fick han kontakt med Swerea IVF i Mölndal och Textilhögskolan i Borås och påbörjade arbetet med att hitta rätt sorts material. Pjama ser ut som en vanlig pyjamasbyxa i mjukt, skönt material men mellan tyglagren ligger en film av polyuretan kombinerat med superabsorbenter som suger upp urinen och håller kvar den i byxan. Pjama går sedan att tvätta i 60 grader och använda på nytt.

– Byxorna är ett komplement till annan behandling. Barnet känner fortfarande att det har kissat på sig och ska vakna, så det ska inte vara bekvämt på det viset, säger Torbjörn Gärdenfors.

Pjama har gjort succé och företaget har återförsäljare i såväl Danmark, Norge som England. Försäljningen växer för varje månad och många är återkommande kunder.
– Det är många föräldrar som uppskattar möjligheten att barnen ska kunna övernatta borta, och dessutom att slippa tvätta lakan och täcke varje dag.

På kundernas efterfrågan är nästa steg att ta fram en kortbyxa och att tillverka Pjama i fler färger för att göra den lite roligare. Det finns också funderingar på att ta fram en variant för barn som sitter i rullstol eller har andra problem.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.