Innovativt kontor eller hela havet stormar?

Ett kontor utan fasta platser blir allt vanligare. Ny forskning har tittat närmare på hur det nya sättet att jobba påverkar oss.

Hur påverkas organisationen och de anställda av ett aktivitetsbaserat kontor? Vad händer med ledarskapet, produktiviteten, välmåendet, kreativiteten, sammanhållningen? Och passar det verkligen alla? Det är några av frågorna som forskningsprojektet Aktivi­tetetsbaserade arbetsplatser – framtidens kontor söker svar på. Nio forskare från discipliner som företagsekonomi, psykologi, medicin, arbetslivsvetenskap och antropologi samarbetar med de tre partnerföretagen Vasakronan, Microsoft och Wise Group. Dessa representerar de pelare som måste finnas på ett kontor för att det ska fungera – teknik, människa och miljö.

– Det finns väldigt lite forskning om detta arbetssätt. Så vi behöver titta på det ur ett väldigt brett perspektiv, eftersom det påverkar så många olika aspekter av arbetslivet, säger Lena Lid-Falkman, ekonomie doktor på Handelshögskolan och samordnare för projektet.

Projektet har pågått i drygt ett år. Alla forskare leder varsin delstudie, och en uppsjö av verktyg som fokusgrupper, kognitiva tester och antropologiska metoder används. Dessutom görs en gemensam enkät som går ut till partnerföretagen och andra företag, för att kunna göra jämförelser mellan olika typer av kontor.

Aktivitetsbaserade kontor dök upp på Microsoft i Nederländerna redan för cirka tio år sedan. När tekniken möjliggjorde ett flexibelt arbetssätt konstaterades att medarbetarna hade andra behov än fasta skrivbord och konferensrum. I stället skapades ett kontor med spontana mötesytor och arbetsplatser där man kan välja vilken nivå på interaktion man har behov av dag för dag.

Sverige tidigt ute

Sverige var tidigt ute med bland annat svenska Microsoft som pionjärer.

– Vår ambition var att skapa den bästa arbetsplatsen. Det handlar om att få medarbetarna att våga släppa gamla invanda mönster. Många har gjort skrivbordet till sitt personliga revir. Det ger en identitet i en föränderlig värld. Men det handlar om ledarskap och mod att våga stå för det utan undantag, säger Heléne Lidström, som jobbar som Change, leadership & development lead och införde aktivitetsbaserat kontor på Microsoft. Hon är även kontaktperson för företagets medverkan i projektet.

Och resultaten har varit tydliga. Medarbetarnas nöjdhet och den personliga produktiviteten har ökat markant. Den stora vinsten är ett breddat kontaktnät och fler spontana möten och utbyten.

Det är också en av grundtankarna med den aktivitetsbaserade arbetsplatsen – att öppna upp för att mötas över avdelningsgränserna.

Tillit är nyckeln

Hur ledningen presenterar konceptet har visat sig vara avgörande för hur det tas emot.
– Det måste bygga på tillit. Om man börjar ställa sig frågor som: »Men hur vet jag då att de jobbar?« kanske man inte har rätt kultur. Något som är intressant är själva förändringsarbetet. Varför gör man det, vad förväntar man sig av det, hur får man alla med sig, och passar det verkligen alla verksamheter? Det är något vi tittar på i utvärderingen, säger Lena Lid-Falkman.

En kommentar till “Innovativt kontor eller hela havet stormar?

  1. Jag tror tyvärr igen att vi i Sverige är alldeles för okritiska till nya trender. Det var samma sak med "värdegrundsarbetet" vars floskler vi alla har genomlidit, och nu är det det det öppna landskapet som tvingas på alla, oavsett roll eller personliga önskemål. Jag tror små isolerade teamareor kan vara bra när man jobbar med liknande saker, eller för chefer och projektledare som ständigt ska vara tillgängliga och pratar i telefon. Men för oss som håller på med problemlösning och klurar är det en mardröm, och i likhet med de flesta som tvingas på det öppna kontorslandskapet så sitter vi med hörlurar för att skärma av oväsen, prat, och telefonsamtal. Vem skulle komma på iden att sätta 40 forskare i samma rum? Den forskning jag har sett visar att man blir mindre produktiv när koncentrationen störs hela tiden. Om man ska införa landskap måste man analysera vilket arbete som utförs, vara lyhörd för personalen och framförallt hitta flexibla kontorslösningar som lätt kan ändras. Snälla företagsledningar: Tänk och tänk rätt!

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.