Supersnabb smärtlindring

Nu har forskare tagit fram en pacemaker för nervsystemet. Jonpumpen lindrar smärta lokalt och supersnabbt.

Tio år efter det att idén föddes har en forskningsgrupp vid centrum för organisk bioelektronik (OBOE) utvecklat en jonpump i organisk elektroteknik. Jonpumpen opereras in i kroppen och fungerar ungefär som en pacemaker.

Skillnaden är att jonpumpen sänder ut substanser till nervsystemet istället för elektriska impulser till hjärtat. Efter att framgångsrikt ha testats på levande råttor är tekniken redo att tas till nästa steg och bli en kommersiellt framgångsrik produkt. Om fem år kan en första version finnas på marknaden.

– Vi hade aldrig kommit fram till de här resultaten om vi inte haft möjlighet att forska under så lång tid, säger Magnus Berggren. Att VINNOVA gör den här typen av punktinsatser med lång finansiering behövs verkligen. Vi är oerhört tacksamma!
Potentialen för tekniken är i det närmaste obegränsad – den elektro­kemiska reaktionen kan i princip få vilket ämne som helst att frigöras inne i våra kroppar. En första praktiskt tillämpning blir smärtlindring. Sju procent av jordens befolkning lider av nervsmärtor, till exempel fantom­smärtor och andra patologiska smärttillstånd.

Jonpumpen opereras in i rygg­märgen på patienten och sprider GABA l­okalt på fyra ställen, mellan de platser där nervändarna kopplar till ryggmärgen. GABA utläses gamma-amino-smörsyra och är en neurotransmittor som finns naturligt i kroppen. Den har funktionen att hämma retningar i det centrala nervsystemet. Utöver att det smärtstillande ämnet är kroppseget och ger extremt snabb lindring gör den lokala placeringen att extremt små doser kan användas och ändå och ge effekt.

– En tablett påverkar inte bara metabolismen och levern när den bryts ner, utan verkar i hela kroppen. Jonpumpen levererar lokalt, precis där det behövs, vilket innebär att det krävs en väldigt låg dos.

Samtidigt som läkemedelsföretag börjar arbeta med att göra tekniken producerbar i stor skala forskar OBOE vidare. En målsättning är att göra pumpen ännu snabbare.

– Jonpumpen kan leverera substanser med några sekunders fördröjning. Vi hoppas kunna snabba upp reaktionen till att vara lika snabb som nervsystemet – millisekundsnabb. Potentiellt skulle tekniken kunna stoppa till exempel epilepsianfall innan de ens hunnit börja.

6 kommentarer till “Supersnabb smärtlindring

 1. Hej den prövar jag gärna när den finns tillgänglig för att användas. Det vill jag gärna. Vill ni veta mer om mej så hör av er på mejl adressen. Mvh Ulrika

 2. Hej jag vill bli testperson kan man bli det? Har diagnosen fibromyalgi och hyper mobilitet syndrom.
  När denna produkt kommer ut vilka kriterier är det för att få bli en av dom som får en? Hoppas på svar ? Tack för att ni gör detta fantastiska arbete. Mvh: Hanna

 3. Hej!
  Jag blir så glad när jag läser sådant här.
  Jag har Fibromyalgi och Me sedan tonåren, men jag ger inte upp om att en dag bli frisk.
  Så min fråga till er är….
  Skulle denna Jonpumpen kunna fungera på Fibro och Me?
  Tack på förhand!
  Mvh AnnSophie Svensson

  1. Hej, vad roligt att läsningen gör dig glad. Tester och utveckling av jonpumpen pågår fortfarande, så för att få svar på din fråga är troligen det bästa att kontakta Linköpings universitet där Magnus Berggren forskar.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.