Vi flyttar in!

I Oxelösund har man tagit ett helt nytt grepp för att få nyinflyttade på äldreboenden att trivas och känna sig hemma. Genom att spendera ett dygn tillsammans innan flytten blir det lättare att se människan bakom sjukdomarna.

Konceptet Vi flyttar in! är en del av utvecklingsprojektet Förändra radikalt som Sveriges Kommuner och Landsting driver tillsammans med VINNOVA.

– Vi sökte till projektet eftersom de som bor på våra äldreboenden inte var nöjda, säger Susanna Shaibu, kanslichef på Kommunstyrelseförvaltningen i Oxelösund. Vi insåg att det till stor del beror på att de inte har någon makt över sin vardag. De möts av inarbetade rutiner och anpassar sig snabbt efter dessa. Det råder också brist på aktiviteter och personalen ser få eller inga möjligheter att utveckla verksamheten.

Men det ska det bli ändring på nu. Vi flyttar in! har som mål att skapa ett äldreboende där de boende har inflytande och känner trygghet och glädje. Från och med i höst kommer varje person som ska flytta in på särskilt boende få möjligheten att under ett dygn umgås med en så kallad inflyttningslots, en särskilt utbildad undersköterska, i sitt eget hem.

Berör mycket

Birgitta Hell, enhetschef för äldre­boenden, var med och provade konceptet under testperioden.

– Första kontakten med Sonja (fiktivt namn) skedde via en person från hemtjänsten som hon redan kände. Vi satt och pratade en halvtimme och då kom det fram att hon älskade röda rosor. Så därför tog jag med en röd ros när det var dags att sova över.

Det kändes lite nervöst att ringa på dörren första gången. Birgitta Hell hade ingen aning hur besöket skulle gå men det visade sig snart att hennes farhågor var obefogade.

– Vi satt och pratade och Sonja berättade om sitt liv. Det kom till exempel fram att hon älskade att vara på sjön. När hon flyttar in hos oss ska jag kämpa för att hon ska få ta en båttur igen.

Inför besöket hade en manual med frågor tagits fram som bland annat inkluderade vanor, hjälpbehov, sovtider, farhågor inför flytten och drömmar om framtiden. Birgitta Hell tog också bilder med sin mobil och utifrån det materialet sattes sedan ett bildspel med text ihop. Tanken är att det ska visas för personal och boende innan inflyttningen för att de ska få en bild av sin nya granne.

– Jag skrev också ihop en levnadsberättelse som ska följa med Sonja så att alla som kommer i kontakt med henne vet vem hon är och vad hon tycker om. Sonja vill inte vara sysslolös och eftersom hon tycker om blommor skulle hon till exempel kunna vara ansvarig för att vattna våra blommor på avdelningen.
Birgitta Hell ser framemot att införa det nya arbetssättet även om det kommer att innebära en stor förändring i verksamheten.

– Det finns så många vinster med detta. Besöket hos Sonja lämnade efter sig en fantastisk känsla. Alla vill bli behövda. Vi arbetar så mycket med kvalitetsåtgärder inom vården men när jobbar vi med livet och lusten att leva som är lika viktigt?

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.