En noshörning på savannen.

Svenskt system ska rädda savannens djur

Nu kan ett svenskt projekt hjälpa till att bevara utrotningshotade djur. I Kenya – och på Kolmårdens djurpark – testas lösningen som kan förbättra viltvården.

Sedan 2012 har 140 000 elefanter och 3 500 noshörningar dödats av tjuvjägare. I Kenya finns i dag bara 1 000 noshörningar kvar, visar siffror från Världsnaturfonden. Ett svenskt projekt bygger nu ett system för att skydda djur och naturresurser.

– Vårt koncept bygger på att börja med enkla tekniska lösningar och bygga upp ett system som effektiviserar och digitaliserar arbetet i parkerna, säger Fredrik Gustafsson, projektledare och professor i informatik vid Linköpings universitet.

Smart teknik

Området Ngulia i nationalparken Tsavo i Kenya fungerar som testbädd och pilotprojekt. Här har varje vaktstation utrustats med en wifi surf-zon och varje vakt har fått en smart telefon. Projektet har utvecklat en app som vakterna har nytta av i sitt arbete.

Vakterna har tidigare haft många manuella och tidskrävande moment. Med det svenska systemet kan de när de ser tecken på intrång, andra säkerhetsrisker eller när de upptäcker noshörningar fylla i en rapport som direkt via appen blir tillgänglig, geotaggad och tidsstämplad.

– Genom att se alla rapporter i realtid kan alla överordnade följa upp och se mönster snabbare – och beordra vakterna att sätta in åtgärder direkt.

Appen har tagits fram i dialog med vakterna om vilka behov de har i sitt arbete och med hjälp av en kenyansk konsultfirma, iHub.

– Den lokala delaktigheten är viktig och har varit en framgångsfaktor.

Lokal delaktighet

Fler tekniska lösningar är på gång. Bland annat intelligenta kameror och radarlösningar som kan användas för att registrera djur och människor, liksom att integrera sensor­informa­tionen i den app-baserade miljön. I ett längre perspektiv finns intentionen att använda drönare för att kontrollera utsatta områden.

Innan tekniken prövas i Kenya, testas allt på Kolmårdens djurpark. På så sätt säkerställs kvaliteten i flera steg.

– Vi vill ta fram en guldstandard för hur man kan använda innovativ och kostnadseffektiv teknik för att skydda parker och djur, som sedan kan replikeras till skydd av andra kritiska naturresurser, såsom marina miljöer.

Hela projektet är ett samverkansprojekt mellan ett växande antal aktörer bestående av forskare och små och stora företag där alla bidrar med sin expertis för att utveckla systemet.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.