Fjärrstyrd gruvmaskin i en gruva

Framtidens gruva är här

Det mest spännande är egentligen hur det här kan hjälpa industrin att utveckla tjänster och affärsmodeller, säger projektledare Eilert Johansson på forskningsinstitutet SICS.

Mobil kommunikation i gruvor har hittills varit ovanligt. Men nu har flera svenska industriföretag gått samman för att installera mobilnät i Kankbergsgruvan utanför Boliden.

Det var våren 2015 som idén till projektet Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining 5G (PIMM), föddes. Precis som andra industri­företag har Boliden ett ständigt behov av att öka produktiviteten och bli mer konkurrenskraftiga. Dessutom ville man öka sin personals säkerhet genom att försöka ha färre människor i produktionsområden där man borrar, spränger och inte helt har kunnat stabilisera berget.

– Men för att kunna dra tillbaka människorna måste du kunna fjärrstyra maskinerna, och för att kunna göra det behöver du en robust trådlös infrastruktur. Det vill säga ett riktigt bra mobilnät, förklarar Eilert Johansson.

Problemet är bara att det idag inte finns några mobilnät under jord som fungerar bra för krävande industriella tillämpningar. För att försöka ta fram en lösning på det dilemmat startades därför PIMM med målet att installera nästa generations mobilnät i Kankbergsgruvan, Bolidens guldgruva utanför Skellefteå.

– Gruvor är stora och eftersom det här är en pilot har vi valt att bara täcka de viktigaste delarna: rampen där bilar och maskiner kör upp och ner i gruvan, serviceområdet med verkstäder och matsal några hundra meter ner samt två produktionsområden. Totalt är det cirka två kilometer gruvgångar som omfattas.

Nätet togs i drift i början av april och nu hoppas projektdeltagarna att få svar på frågor inom en rad områden. För det första naturligtvis det tekniska, att förstå vilka krav som ställs på ett mobilnät när det ska användas i tunga industriella miljöer under mark.

– Det är klart att det är lätt att säga att vi vill ha högsta möjliga bandbredd, men nu kommer vi att få siffror på vad det faktiskt är som krävs.

Bygger på samarbete

Även om grunden till projektet var att bygga ett mobilnät för att kunna fjärrstyra maskiner så finns det idag förhoppningar om att nå mycket längre än så.

– När de som jobbar i gruvan nu kommer att kunna använda mobiler i arbetet kommer det att uppstå en massa situationer där man upptäcker att »ja just det, nu när vi har mobilnät skulle vi kunna använda det till det här«. Det kommer att bli många spännande innovationer i mötet mellan teknik och människor.

Och det här är något som de inblandade företagen hoppas mycket på. För bara för att det är Bolidens gruva betyder inte det att de är ensamma om projektet. Ericsson levererar mobilinfrastrukturen och Telia driftar den. Volvo Construction Equipment levererar hjullastaren och ABB styrsystemen. Dessutom är Luleå tekniska universitet, Wolfit och SICS inblandade i projektet.

– Det här är inte en fråga som bara rör Boliden utan hela industrin vill lära sig mer om hur digitaliseringen kan öka produktiviteten och bidra till utvecklingen av nya tjänster. Alla bolag vill se vilken inverkan mobil teknik kan ha på deras olika affärsmodeller. I projekt som detta blir det lätt fokus på prylar och teknik, men jag skulle säga att utvecklingen av nya affärsmodeller och tjänster kommer att vara det viktigaste resultatet.

En skjuts framåt

PIMM kommer nu att drivas fram till sommaren 2017 och trots att det bara har gått ett knappt år sedan idén föddes, och trots att det är många stora, tunga företag inblandade, menar Eilert Johansson att samarbetet och genomförandet både har gått snabbt och över förväntan.

– Jag tror att det framförallt beror på att alla inblandade har ett så enormt starkt intresse för digitalisering och vad det betyder för tjänsteutveckling och konkurrenskraft. Långsiktigt hoppas vi på att det här projektet ska ge alla inblandade en skjuts framåt på området och därmed ge ett ekonomiskt värde till svenskt näringsliv.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.