Grönt kött växer

Klimatsmart protein är det nya köttet. Det innebär allt från färs på syrsor och mjölmask till smart mat av havre och muskelceller.

Den 16 november bjuder Vinnova in till ett smakprovningsevent i Måltidens hus i Grythyttan där bland annat gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck ingår i juryn. Allt är en del i Vinnovas satsning på att få fram klimatsmarta proteiner som ska bidra till att utveckla innovativ, hälsosam och god mat för framtiden som ett alternativ till konventionell köttproduktion. Bland de 15 tävlande finns Smat – smart mat av havre och muskelceller, ett projekt initierat av SP.

– Att odla celler som mat är inget nytt, säger Mats Stading, projektledare för Smat. Men för att folk ska vilja äta det måste det ha rätt konsistens och smaka gott. I den bästa av världar ska det dessutom inte likna något annat utan kunna leva helt på egna meriter.

Den första versionen av Smat består av små bitar som kan jämföras med ostbågar utan smak i konsistensen. De kan användas istället för kött i grytor, stuvningar eller varför inte på ett grillspett eller i en taco. För att få fram produkten används samma teknik som för att tillverka pasta eller frukostflingor.

– Med hjälp av en så kallad extruder smälter vi havreproteinet tills det blir ett formbart, köttliknande material. Det kan antingen ätas direkt som det är eller förädlas vidare genom att odla muskelceller i det för att få en ännu mer köttlik känsla.

Kändiskocken Paul Svensson, som bland annat driver Moderna Museets restaurang i Stockholm, har varit delaktig under hela projekttiden.

– Hans uppgift är att använda sin kunskap och artistiska förmåga för att använda bitarna i en välsmakande tävlingsrätt. Vi gör basen och han står för finliret kan man säga.

De vinnande bidragen i tävlingen får möjlighet att söka en följdinvestering på upp till två miljoner kronor för att utveckla prototypen till en färdig produkt.

– Alla initiativ i den här riktningen är viktiga, säger Mats Stading. Till slut kommer det att bli ont om kött och det gäller att agera innan dess.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.