Det vinnande bidraget var en hamburgertallrik med lupin som bas.

Blomstrande framtid för lupin

En revolution där grödor ersätter kött, det var den viktigaste trend som Googles tidigare vd Eric Schmidt såg när han tidigare i år spanade in i framtiden. Mat gjord på en gröda, baljväxten lupin, blev också vinnaren i Vinnovas provsmakning av innovativ klimatsmart och proteinrik mat.

Det avgjorde juryn med gourmet­krögaren Tareq Taylor och matkrea­tören Lina Gebäck i spetsen när de provsmakat 14 tävlande bidrag i Grythyttan den 16 november. Maträtterna var gjorda på bland annat lupin, raps, musslor, bönor och mjölmask.

Vinnarna från Nordisk Råvara AB serverade en hamburgertallrik med lupin som bas. Hamburgare, bröd, dressing, smoothie och glass, allt var gjort på hela eller pulveriserade lupinbönor. Värt att nämna är att det inte handlar om den giftiga lupin som växter vilt i Sverige, utan om en matlupin som redan används i livsmedel i Centraleuropa.

– Vår proteinbas är väldigt smak­neutral och kan fungera som ersättning i alla mjölk- och äggprodukter. Vi valde att tävla med kalla såser och dr­essingar, eftersom det är väldigt svårt att hitta veganska alternativ
för det, säger Tomas Erlandsson på Nordisk Råvara AB.

En stor konkurrensfördel för lupin­basen är just att den har en neutral smak, till skillnad från soja och många andra proteinrika baljväxter. Det uppskattades av juryn.

– De har utvecklar en unik produkt som smakar bra och har enorm marknadspotential, säger Tareq Taylor om vinnaren.

Tomas Erlandsson framhäver hur viktigt det är att Vinnova har satt fokus på innovation i livsmedelsbranschen.

– Vi som är med i det här projektet är innovatörer som har sett potentialen i svensk livsmedelsbransch. Det är världens största bransch och Sverige ligger efter.

Företagets mål är att ta fram en svensk KRAV-odlad lupinbas. För att nå dit återstår olika industritester, bland annat för att se hur produkten klarar att lagras i olika miljöer. Förhoppningen är att redan till våren starta försäljningen till livsmedelsindustrin och direkt till kockar.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.