Housam Hallak är en av de antagna till programmet.

Nyanlända talanger får unikt snabbspår

Många nyanlända flyktingar sitter på kompetens som behövs i svenskt näringsliv. Ändå har de svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Nu satsar Handelshögskolan på en ny utbildning, som ska öppna nya vägar.

När flyktingströmmen till Sverige blev allt större förra hösten funderade Maria Frithz Warg och hennes kollegor på Handelshögskolan i Stockholm på ett sätt att ta tillvara på de nyanländas kompetens.

Resultatet blev en helt ny utbildning för att snabbt få in akademikerflyktingar i arbetslivet – och samtidigt öka mångfalden inom näringslivet.

– Vi ser en potential i att ta tillvara på den talangpool som finns. Vår specialitet är undervisning och forskning och där kan vi bidra på bästa sätt, säger Maria Frithz Warg, projektledare.

I samma veva hade Vinnova en utlysning och projektet fick anslag.

– Det var mycket värdefullt för att kunna utveckla något helt nytt och få med andra finansiärer i uppstartsfasen. Det gjorde också att vi kunde bygga upp en organisation kring programmet.

Bygga nätverk

Första steget blev att hitta lämpliga praktikföretag eftersom alla deltagare fick en skräddarsydd praktikplats på ett svenskt företag. Här ingick bland annat kända namn som Acne Studios, Saab, Ericsson, iZettle, Nordea och Spotify.

– Vissa av deltagarna har sökt uppemot 100 jobb, utan att få ett enda. Vår roll är därför också att överbrygga gapet till kontakterna och att hjälpa dem med nätverk som ger naturliga vägar in i näringslivet.

Efter praktiken fick ett utvalt antal deltagare med kvalificerad arbetslivserfarenhet även möjlighet att gå den ettåriga intensiva executive management-utbildningen. Fjorton personer från Syrien, Etiopien, Eritrea och Iran, med uppehållstillstånd i Sverige, deltar sedan i augusti i pilotomgången av utbildningsprogrammet.

Det innebär tio veckors introduktion till svenskt näringsliv där ledarskap, värdeskapande, finans och marknadsföring ligger i fokus, liksom diskussioner kring hur det är att göra affärer i en demokrati, rättsstat och marknadsekonomi.

– Att erbjuda en kvalificerad utbildning är något nytt i integrationssammanhang. Vi hoppas att det här ska bli en möjlighet för deltagarna att få anställning i nivå med deras kvalifikationer och att de kan bygga en karriär i Sverige – och sedan själva börja anställa ur en bredare målgrupp.

Flydde Syrien

Hittills är responsen från både deltagare och praktikföretagen positiv.

Housam Hallak är en av deltagarna. Han kom till Sverige i januari 2015 från Syrien för att på nytt bygga upp ett stabilt och tryggt liv. I sitt hemland arbetade han inom bankvärlden, men tvingades fly på grund av kriget. När han fick nys om programmet tvekade han inte. Efter ansökan, tester och intervjuer fick han veta att han antagits.

– Jag känner mig glad och stolt över att vara en del av programmet och vill göra bra ifrån mig för att både nå framgång själv och kunna ge tillbaka. Det märks att det är en stor satsning som görs på oss.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.