Gisele Mwepu är Årets innovationstalang 2017.
Gisele Mwepu är Årets innovationstalang 2017. Foto: Anni Rosenberg/Colourbox

Gisele Mwepu tog banktjänsterna till mobilen

Hon har gett hundratals människor på landet och i kåkstäder i Afrika tillgång till lån och säkra transaktioner. Årets innovationstalang 2017 accepterar inga gränser eller glastak när målet är att fler ska bli inkluderade i samhället.

I november 2016 stod hundratals människor i kö till en lansering i ett av Afrikas största slumområden, Kibera i Kenya. En förbipasserande hade lätt kunnat tro att de väntade på en konsert men deras intention var en helt annan – de ville få en blick, eller i bästa fall en kram, av Gisele Mwepu från Västerås.
– De stod där i flera timmar, berättar Gisele Mwepu. Jag blev helt paff eftersom jag inte ens kommer från Kenya, så det kändes otroligt att de här människorna kände så mycket för mig. Det var då jag insåg att Okapi var en mer efterlängtad tjänst än vad jag hade kunnat föreställa mig.

Gemene svensk funderar förmodligen inte särskilt ofta över faktumet att de har ett bankkonto. Men om gemene invånare i Kibera skulle läsa ordet ”autogiro” skulle personen med stor sannolikhet fundera över betydelsen.

– Hundratusentals människor i flera afrikanska länder har inte kontakt med banken, säger Gisele. De är ingen intressant kundgrupp och blir därför helt beroende av kontanter. Det kan ta en hel dag att betala en räkning – först resan till rätt kontor och därefter flera timmar i kö.

Omedelbart genomslag

Gisele såg köerna under en resa till Elfenbenskusten 2009. Hon var en nyexaminerad civilingenjör i datateknik och hade dessutom en magister i datalogi och kände hur det bokstavligt kliade i fingrarna – hon visste precis hur hon skulle programmera tekniken som kunde lösa problemet. Tre år senare lanserades applikationen Okapi Finance International. Med hjälp av appen går det att betala räkningar, skicka pengar till andra och utföra flera finansiella tjänster direkt via mobilen eller datorn. Den som inte har tillgång till tekniska hjälpmedel kan gå till ett certifierat ombud, till exempel en tobaksaffär, och utföra ärendena.

– Med stöd från Vinnova kunde vi även utveckla ett analysverktyg som skapar en riskprofil utifrån transaktionerna. Ta till exempel en frukthandlare på matmarknaden, hur ska personen få lån? Många företagare får inte det trots att de tjänar pengar, men genom Okapi skapas en historik som bevisar personens kreditvärdighet.

Vågar vara lite galen

Det var på grund av möjligheten till lån, en lägre rånrisk och en smidigare vardag som hundratals människor köade för att tacka Gisele den där dagen i Kibera år 2016.

– Den uppskattningen gör mig tusen gånger lyckligare än en hög lön, säger Gisele. Men det här är ingen CSR-verksamhet utan ett företag i högsta grad – men vi tjänar pengarna på rätt sätt. Jag har aldrig varit intresserad av att starta företag bara för att plocka ut vinst, utan min drivkraft har alltid varit att skapa förändring.

Resan har inte varit lätt. När hon först fick idén trodde inte ens hennes man att hon skulle lyckas.

– Man måste ha en dos galenskap i sig, tror jag. Det är då man vågar! Samtidigt måste man själv vara övertygad, annars kommer ingen annan bli det. Flera personer påpekade att bankerna själva kunde skapa en liknande applikation – men jag visste att det inte skulle hända eftersom det kräver en viss inställning. Många pratar om ”finansiell inkludering” men om det kortsiktigt betyder lägre marginaler prioriteras det inte.

Inställningen tog henne ända till möten med myndigheter, banker och kreditföretag i Kongo, där hon ofta var den enda kvinnan runt bordet. Hon berättar att hon ofta får frågan om det är svårt att vara kvinna i så mansdominerade branscher som finans och IT, men kan ärligt svara nej.

– Det är samma sak där: Om du själv är övertygad blir andra det. Visst finns det normer och glastak, men för att bryta dem kan du inte låta dig påverkas. Om du är ung, tjej och känner dig osäker i en situation – läs på en extra gång och visa dem! Det är oftast vi underdogs som blir starkast och vinner i längden.

 

Positivt att sticka ut

Hon har ofta känt att hennes person och utseende har varit en fördel, folk blir nyfikna på vad hon har att säga eftersom hon står ut.

– Jag är en svart kvinna med invandrarbakgrund som gärna klär mig kvinnligt och i starka färger. Det bidrar till att folk blir intresserade och lyssnar. Många kvinnor inom finans börjar däremot klä sig strikt i exempelvis dräkter när de blir befordrade. Självklart ska du klä dig som du vill, men anpassar du dig för mycket tyder det på osäkerhet och då blir det svårare att ändra normer. Jag vill passa in på grund av det jag kan bidra med – min kunskap, inte på grund av mitt utseende.

Samtidigt berättar hon att som ung föll för jantelagen, och lärde sig av det. Vid ett tillfälle skulle hon utveckla en webb för ett företag, men vågade inte skryta med sin fulla potential.

– De sökte någon som kunde programmera, vilket jag själv kunde men inte berättat om. Det hela slutade bra och jag fick uppdraget, men från och med då gör jag som många av mina manliga kollegor och rabblar upp mitt CV på ett snyggt sätt så fort jag får möjlighet!

 

Inkludera – inte exkludera

I framtiden hoppas Gisele att fler vågar satsa på socialt entreprenörskap – det gäller att skapa affärsmodeller med andra värdegrunder, men som är minst lika lönsamma. Hennes andra företag Soft Solutions Partner med appen Safi är ett bra exempel på det. Från början riktade sig appen till lärare och föräldrar, men har även applicerats på sjukvård och testas just nu på onkologiska kliniken på Karolinska.

– Under valet 2015 pratades mycket om hur elever med utländsk bakgrund inte presterar i skolan. Men jag, som själv inte har svenska som modersmål, vet hur svår kommunikationen från lärare kan vara. Föräldrar kan inte exkluderas, det löser inget. Om mitt barn skolkar säger jag gärna till, men jag måste förstå vad som har hänt.

Safi är en översättningsapp där mottagaren kan ta emot meddelandet på valfritt språk. Det finns även färdiga mallar för meddelanden som kallelser till föräldramöten. Efter ett gott mottagande i skolor ska appen nu pilottestas på sjukhus och ge patienter och sjukhuspersonal möjlighet att kommunicera utan tolk.

– Jag hoppas att fler upptäcker att höga löner inte går att jämföra med värmen och tacksamheten från människor som ingen tidigare har lyssnat på. Samtidigt går det att få både och – så jag hoppas att fler entreprenörer vill tjäna pengar och göra skillnad samtidigt, vi behöver bli fler!

En kommentar till “Gisele Mwepu tog banktjänsterna till mobilen

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.