Barbro Holmström är inte rädd för att utforska ny teknik, utan uppskattar vad den kan tillföra i vardagen.

Testmiljö Norrköping lär äldre använda surfplatta i hemmet

Se oss äldre som en resurs och inte en belastning. Det var Barbro Holmströms krav för att delta i Testmiljö Norrköping där målet bland annat har varit att testa olika produkter och tjänster och att lära äldre att använda surfplattor och utvärdera appar i hemmiljö.

Barbro Holmström, 81 år, möter oss i dörren till sin lägenhet i Såpkullen i Norrköping. För tillfället deltar hon i ett test med sensornätverk i hemmet som läser av hur den boende rör sig samt vikt och blodtryck. Allt för att bygga upp ett mönster kring personens vanor och på så sätt lätt kunna upptäcka eventuella avvikelser.

Den insamlade datan skickas sedan vidare till Italien där en databas håller på att byggas upp. Tanken är att det även ska gå att få tillgång till datan via en typ av läsplatta där hemtjänsten enkelt ska kunna skanna av vad som har skett under dagen. Plattan ska också kunna användas som ett kommunikationsverktyg för hemtjänst och anhöriga där de kan skicka meddelanden till varandra ungefär som på Facebook.

Just i dag har sensorn i badrummet ramlat ner. Paul Martin, projektledare på RISE, Research Institutes of Sweden, som är en part i Testbädd Norrköping, försvinner in på toaletten för att åtgärda problemet.

– Alla vill ju arbeta med användardriven utveckling i dag och då är det jätteviktigt att involvera de äldre tidigt, säger han. Sensornätverket ingår i ett EU-projekt vi genomför tillsammans med forskningsinstitut, universitet och teknikbolag från Sverige, Italien, Holland, och England. Vi har haft mycket hjälp av de äldres synpunkter när det gäller co-creation av de digitala tjänsterna. Det övergripande målet är att förlänga tiden det går att bo kvar hemma.

Vill lära mer

En stor del i Testmiljö Norrköping har varit att utbilda äldre i att använda surfplatta. Hittills har 122 personer, runt 80 år och äldre, från bostadsområdena Vilbergen och Såpkullen deltagit. Ann-Christine Larsson, projektledare för Testmiljö Norrköping, berättar att utbildningen har varit en stor succé.

– Eftersom de flesta saknade kunskap om både surfplattor och appar såg vi ett behov av en bred utbildningssatsning. SeniorNet och Studieförbundet Vuxenskolan stod för själva grundutbildningen, men eftersom vi märkte att det behövdes mycket support och stöd även efteråt anställde vi en person som support nästan på heltid. De flesta som gick kursen tyckte att det var väldigt roligt och det gjorde att de även blev intresserade av andra former av teknik.

Barbro Holmström berättar att hon har hört talas om trådlösa högtalare och undrar var de går att köpa eftersom hennes lilla transistorradio, inköpt 1965 av bortgångne maken, precis har gått sönder.

– Jag har förstått att det är så unga gör i dag och jag lyssnar alltid på radio när jag gör mig i ordning på morgonen.

Paul Martin tipsar om Sveriges Radios app och Barbro Holmström hämtar genast sin surfplatta och slår sig ner i soffan för att ladda ner den.

– »Never give up« brukar jag tänka när jag håller på att leta. När det gäller appar har jag fullt sjå att försöka suga åt mig allt jag kan. Jag inser att jag bara utnyttjar en bråkdel av möjlig­heterna och skulle vilja lära mig mycket mer.

Att vara digital är i många lägen en förutsättning i dag, både i kontakten med myndigheter och andra.

– Vi har tittat mycket på det här med att bli exkluderad på grund av att man är en digital analfabet. Så får det inte vara och då är den här typen av initiativ jätteviktiga som en del i den digitala demokratiseringsprocessen, säger Paul Martin.

En digital tjänst Barbro Holmström älskar är Vårdguiden 1177.se. Eftersom hon är en riktig nattuggla är det skönt att slippa stiga upp tidigt på morgonen för att försöka vara först i telefonkön.

– Nu sätter jag mig istället på kvällen och skriver till dem vilket underlättar jättemycket för mig. Jag skrev också min första insändare häromdagen efter att ha läst en krönika om skolan som jag som gammal lärare tyckte var så bra. Jag mejlade iväg den klockan elva och tio minuter senare fick jag svar vilket var väldigt roligt.

Uppskattar utmaningar

Målet med Testmiljö Norrköping har varit att bygga en struktur för tester av olika slag där bostadsområdena Vilbergen och Såpkullen valdes ut eftersom det är många äldre som bor där. Under de tre år projektet har pågått har man hunnit utvärdera många olika produkter, tjänster och arbetssätt genom att testa olika lösningar.

– Vi har haft mycket hjälp av RISE när det gäller att ta kontakt med företag och vi samverkar även med Norrköping Science Park som är en aktör i projektet, säger Ann-Christine Larsson. Vi är mycket ute på mässor, konferenser och seminarier för att berätta om verksamheten och visa att det finns möjlighet att ganska snabbt nå målgruppen genom fokusgrupper, behovsanalyser etcetera tidigt i utvecklingsskedet.

Hon menar att gruppen är värdefull eftersom de flesta är mellan 80–90 år. Även om de själva inte har behov av produkten de testar gör de en insats för andra och kanske även för sig själva längre fram.

– Vi hade till exempel en fokusgrupp om framtidens trygghetslarm då ett företag kom hit och visade olika produkter och frågade vilken deltagarna tyckte bäst om. Det visade sig att alla tyckte olika vilket blev lite av en aha-upplevelse för företaget. Det går inte att bara ha en produkt utan det måste finnas flera att välja bland. Bara för att man är äldre tycker inte alla samma sak.

Det har också visat sig att äldre inte vill ha för enkla eller barnsligt utformade produkter utan att man både uppskattar utmaningar och möjligheten att själv få välja till exempel färg eller utförande.

– Så fort de har lärt sig hur man gör är de lika digitala som vem som helst, säger Paul Martin. I ett av mina första möten med gruppen var ett digitalt vårdföretag på besök. När de frågade om damerna kände till videosamtal och tjänster som Skype, rynkade de bara på näsan och svarade att Viber var mycket bättre för de var ju experter.

– Ja, när jag träffade en av dem för en månad sedan sa hon att nu vill jag ha en utmaning för jag är ju bara 86 år och börjar kunna det här, säger Ann-Christine Larsson. Det är härligt att se hur de inspirerar varandra att prova och testa olika saker. Den sociala aktiviteten bidrar ju också till ökad hälsa och livskvalité och det är många som ser framemot våra möten.

Ny värld

För den pensionerade läraren Ingrid Bergman, 90 år, har en ny värld öppnat sig genom surfplattan. Hon berättar att både barnbarnen och brorsbarnen är imponerade av vad hon kan.

– Jag skulle aldrig släppa min surfplatta nu, säger hon över hembakad äppelkaka och kaffe. Jag tittar mycket på teve och innan jag kom in på det här kände jag mig ofta utestängd om jag till exempel såg något matprogram och recepten bara fanns på hemsidan.

YouTube har blivit en annan favorit. Hon lyssnar gärna på musik och berättar hur glad hon blev när hon fick tips om att Galenskaparnas program fanns där.

– Jag tycker att De trögfattades förening är så rolig. Men Facebook är jag inte intresserad av, säger hon bestämt. Jag har några väninnor som vänder kalla handen till på en gång när man pratar om surfplattan, men de vet inte hur roligt det är. Det är så mycket jag skulle kunna delge dem, men de har inte fått kläm på det där än.

Ingrid Bergman är också medforskare i ett projekt där hon intervjuar personer som har hemtjänst för att se hur de upplever självbestämmande, delaktighet och inflytande. Hon deltog också på bibliotekets Get Online Week i april för att inspirera andra att våga använda surfplattor.

– Det är det här som är så fantastiskt med projektet, säger Ann-Christine Larsson. Deltagarna blir förebilder som följer med oss ut på mässor, seminarier och workshops och hjälper till att få igång andra.

Och för företagen är den största nyttan att tidigt i produktutvecklingscykeln få reda på om man är på rätt spår eller inte.

– Ja, de får verkligen feedback som sedan påverkar det färdiga resultatet, säger Paul Martin.

Norrköpings vård- och omsorgsnämnd har nu tagit beslutet att permanenta Testmiljö Norrköping eftersom det har gett så bra resultat. Lina Fahlén, på Systemförvaltningen, Vård- och omsorgskontoret, tar över som ny projektledare.

– Vi står inför en stor digitalisering och då är den här verksamheten en stor resurs. Nämnden har beslutat att vi ska testa två nya innovationsprodukter varje år fram till 2018 när det är nyval. Vi kommer att behålla testgruppen, men har också budgeterat för att bjuda in andra målgrupper exempelvis personer med funktionsnedsättningar eftersom digitaliseringens möjligheter sträcker sig över många områden.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.