Forskningsanläggningen MAX IV i Lund.

Forskningsanläggningar erbjuder goda affärsmöjligheter för svenska företag

Att göra affärer med storskaliga forskningsanläggningar innebär inte bara lönsamma kontrakt utan också en unik chans till innovation och teknikutveckling.

I Skåne byggs just nu världens kraftfullaste neutronmikroskop. Granne med detta europeiska samarbetsprojekt med namnet European Spallation Source (ESS), finns forskningsanläggningen MAX IV, som också är ett slags mikroskop baserat på röntgenstrålning. Storskaliga forskningsanläggningar, även kallat Big Science, som dessa lockar inte bara till sig elitforskare från hela världen utan skapar också en mängd intressanta affärsmöjligheter för företag. Ofta är anläggningarna som byggs de mest avancerade i sitt slag i världen och för de företag som väljs ut som leverantörer finns en unik chans till samarbete och teknikutveckling.

Trots att den globala Big Science-marknaden är stor, mätt i pengar handlar det om cirka 300 miljarder årligen, är det få svenska företag som har fått upp ögonen för affärsmöjligheterna.

– Sverige bidrar med stora medlemsavgifter till forskningsanläggningar både nationellt och internationellt och målet är att detta ska avspeglas i affärskontrakten. Inköpare på anläggningarna har som ambition att beställa varor och tjänster i medlemsländerna i proportion till insatsen, så att varje land får tillbaka lika stor andel som de investerat. Än så länge är andelen svenska leverantörer låg så det finns verkligen ett incitament att kontraktera fler, berättar Natasa Pahlm, Industrial Liaison Officer på Vinnova. Hon ansvarar för näringslivssekretariatet Big Science Sweden, vars syfte är att stödja och synliggöra svenska företag på Big Science marknaden.

Unik chans

De forskningsanläggningar som byggs gör stora upphandlingar i konstruktions- och uppbyggnadsfasen. I senare skeden handlar det om att köpa drift, underhåll och uppgraderingar. En vanlig uppgradering på CERN kan gå på 10 miljarder kronor över ett antal år. För de leverantörer som får in en fot väntar inte bara stora kontrakt utan även möjlighet att leverera till fler.

– Det är en global marknad men samtidigt en sluten värld, gör man ett bra jobb sprider det sig. Det är också en väldigt bra referens att ha levererat till en forskningsanläggning som CERN, det blir en kvalitetsstämpel som öppnar dörrar till andra branscher, säger Natasa Pahlm.

På Big Science Sweden, som Vinnova ansvarar för, erbjuds stöd till företag som vill göra affärer med forskningsanläggningar. Bland annat informerar man om de upphandlingar som är på gång och synliggör de svenska företag som vill in på Big Science-marknaden.

– I februari finns en unik chans för de företag som är intresserade. På Big Science Business Forum i Köpenhamn kommer för första gången alla stora europeiska forskningsanläggningar att samlas under ett tak. Då finns chans att höra om kommande investeringar och affärsmöjligheter och även möjlighet att boka möten med representanter från forskningsanläggningarna och andra företag. Big Science Sweden kommer arrangera ett gemensamt svenskt deltagande. Är man intresserad att vara med kan man läsa mer och anmäla sitt företag här, avslutar Natasa Pahlm.

 

Läs mer om ScandiNova här.

Läs mer om Carlsson & Möller här.

Läs mer om Examec här.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.