Snart är de självbärande bilarna här. Men för att tekniken ska fungera är det viktigt att de testas under verkliga förhållanden.

Bilen som kör sig själv

I Volvo Cars nya projekt Drive me får vanliga människor sätta sig bakom ratten på självkörande bilar. Syftet är att utveckla tekniken utifrån testpersonernas erfaren­heter istället för tvärtom.

Drive Me är världens första storskaliga pilotprojekt för autonom körning. I slutet av 2017 ska 100 familjer i Göteborg, en av de städer som kommit längst i förberedelserna för en framtid med självstyrande fordon, få testa en självkörande bil på riktigt.

För att tekniken med självkörande bilar ska fungera är det viktigt att den är optimerad för riktig trafik och verkliga förhållanden. Testerna kommer därför att ske på vanliga vägar, bland andra bilar och trafikanter. Volvo Cars har valt att automatisera på den befintliga infrastrukturen, en investering på en halv miljard kronor. Det utvalda vägnätet omfattar några av de mest trafikerade pendlingssträckorna i Göteborg. Utanför den åtta mil långa teststräckan måste dock föraren själv ta över ratten, annars parkerar bilen sig automatiskt.

Målet är att kunna använda den självkörande tekniken för att skapa en hållbar och attraktiv stad. Med självkörande transporter behövs färre trafikskyltar, gatorna kan bli smalare och trottoarerna bredare. Även behovet av parkering kommer att se annorlunda ut.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.