De tysta avgasfria bussarna som drivs av förnybar el susar fram genom Göteborg.

Smart kollektivtrafik

ElectriCity är första steget till ett nytt sätt att resa kollektivt. Det innebär bland annat tysta, avgasfria bussar som hämtar upp passagerare inomhus och som drivs med förnybar el.

Sedan två år tillbaka susar de tio gröna bussarna på elbusslinje 55 i Göteborg tyst förbi på sin resa genom staden. Bussarnas batteri laddas med förnybar el från sol, vind, vatten och biobränsle. Laddningarna tar sex minuter och sker vid ändhållplatserna där Chalmers och Johanneberg Science Park utgör ena änden och Lindholmen Seras för en utvidgning av demonstrationsarenan. Från att tidigare främst ha fokuserat på elektrifierad kollektivtrafik kommer den nu även att omfatta andra eldrivna tunga fordon för tyst stadstrafik fri från utsläpp.

Inom ramen för ElectriCity ska man även börja testa lösningar inom automation, till exempel Bus stop docking, automatisk angöring av hållplatser, och platooning eller busståg, där bussar kör i fordonståg i stadstrafik. ElectriCity är ett samarbete mellan forskning, industri och samhälle, där nya lösningar för framtidens hållbara stadstrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas.

Kommentera

Tidningen Innovation modererar kommentarerna på sidan. Vi förbehåller oss rätten att radera poster som innehåller till exempel personangrepp, reklam, rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det gäller även poster med länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.